Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) berättar mer om vad hon tänker kring sammanslagning av kommuner – ”Jag har bjudit in dem förut” Foto: Helena Wrete/SVT

Leksandspolitiker om kommunsammanslagningar: “Jag tror att vi bara skulle vinna på det”

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner som slår sig samman med andra kommuner kan få överlåta sina skulder till staten. Det är ett av de förslag som nu läggs fram i Kommunutredningen.

I Leksand har frågan om kommunsammanslagningar varit uppe till diskussion tidigare.  

– Jag tror att vi bara skulle vinna på det. Jag tror att vi i Leksand är tillräckligt stolta och vi skulle vara leksingar även om vi tillhörde en annan kommun, säger Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C).

Hur ska svenska kommuner klara service och välfärd samtidigt som befolkningen blir allt äldre och urbaniserad? Det är utgångspunkten i Kommunutredningen som gjorts på uppdrag av Regeringen och som nu presenteras.

Ett av förslagen är att staten ska ta över skulder från kommuner som frivilligt genomför kommunsammanslagningar.

– Vi ska komma ihåg att väldigt mycket gör vi tillsammans många kommuner redan idag. Vi är ett antal kommuner i norra Dalarna som gått ihop med en gemensam brandkår, så vi håller på att slå samman kommuner dagligdags ändå, men inte på det sättet som man pratar om nu att slå ihop och byta kommunnamn och sådant, säger Ulrika Liljeberg.

I klippet berättar Leksands kommunalråd mer om vad hon tänker kring sammanslagning av kommuner – ”Jag har bjudit in dem förut”

SVT rapporterade · Tycker du att din kommun ska slås ihop med någon annan - vilken skillnad skulle det göra?

17.15
Ja gå gärna över länsgränser jag bor i Hedemora och skulle vilja att vi slår ihop med Avesta, Norberg, Fagersta i västmanlans län och sedan Hofors i Gävleborgs län allt ligger inom 8 mil från Avesta.😀😀😀denna samanslagning skulle spara in på mycket som går och samköra och inte minst besparingar i politikerarvoden. Det skulle samtidigt ge ett större urval av kompetenta politiker.
Intressant tanke! Undrar om en storsammanslagning varit på ”bordet” någon gång?
17.16
Kanske mera kompetenta miljömedvetna politiker och chefer än nuvarande i Falu kommun?
19.13
Att slå samman kommunerna löser inte utmaningarna automatiskt. Det som krävs är samordning av verksamheter, tjänster, system, lösningar osv vilket kan göras utan kommunsammanslagningar. Det finns mycket som kommunerna borde kunna samverka kring, det är samma verksamhet och samma lagstiftning men ändå verkar de flesta kommuner bestämt sig för att de är helt unika vilket är märkligt. Behöver kommunerna olika ekonomisystem? Behöver de olika personalregister? Lönehanteringssystem? Lärplattformar?... Behöver varje kommun en egen organisation för att sköta sådant som skola, barnomsorg, miljö & bygg, kultur, fritid?...
20.48
...och tänk vad många landstingsråd vi skulle slippa avlöna! Vi har ju ett gigantiskt antal politiker i landstingrådet p g a alla små kommuner.
@Linda - Om du menar regionråd så har den inget med kommunerna att göra. Att det är många regionråd i dag handlar om att det är många partier som ingår i den allians som styr. Men du kanske tänker  på något annat?
06.09
Nej tack
06.09
Att slå ihop kommuner löser inte problemet med att det tydligen i Sverige ska vara så att alla ska flytta till storstäderna. Titta på hur många av de skattefinansierade myndigheterna som är placerade i Stockholm. Så klart det alstras jobb av det.
Ska sedan ett verk utlokaliseras till en annan ort kallas det att det inte finns kompetens nog. Kom ihåg Östersund och Försäkringskassan. Att inte politikerna skäms!!
06.09
Självklart Leksand + Rättvik kanon.
06.10
@bodil_ljungberg
En rapport som SKL gjorde för något år sedan visar att Dalarna har en högre andel politiker per invånare än genomsnittet för landet i övrigt på såväl kommun- som landstingsnivå. Samtliga kommuner har rätt till representation i fd landstinget (nu region Dalarna) - om jag inte är helt ute o cyklar. Färre kommuner borde således rimligtvis innebära färre (landstings-) regionpolitiker
06.10
Storlek löser inga problem utan tvärt om skapar enorma demokratiproblem och centrerar makt och inflytande ännu längre från medborgarna, se iställe till att staten tar sitt ansvar gällande skola, vård och bostadsbyggandet
06.10
Det som händer är att det blir ändå sämre i den före detta lilla kommun för alla skatter från den lilla läggs då i den större centralorten och äldreboenden och omsorg , skolor försvinner ! Så nej tack till såna här socialistiska idéer

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer