Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C) berättar mer om vad hon tänker kring sammanslagning av kommuner – ”Jag har bjudit in dem förut” Foto: Helena Wrete/SVT

Leksandspolitiker om kommunsammanslagningar: “Jag tror att vi bara skulle vinna på det”

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner som slår sig samman med andra kommuner kan få överlåta sina skulder till staten. Det är ett av de förslag som nu läggs fram i Kommunutredningen.

I Leksand har frågan om kommunsammanslagningar varit uppe till diskussion tidigare.  

– Jag tror att vi bara skulle vinna på det. Jag tror att vi i Leksand är tillräckligt stolta och vi skulle vara leksingar även om vi tillhörde en annan kommun, säger Leksands kommunalråd Ulrika Liljeberg (C).

Hur ska svenska kommuner klara service och välfärd samtidigt som befolkningen blir allt äldre och urbaniserad? Det är utgångspunkten i Kommunutredningen som gjorts på uppdrag av Regeringen och som nu presenteras.

Ett av förslagen är att staten ska ta över skulder från kommuner som frivilligt genomför kommunsammanslagningar.

– Vi ska komma ihåg att väldigt mycket gör vi tillsammans många kommuner redan idag. Vi är ett antal kommuner i norra Dalarna som gått ihop med en gemensam brandkår, så vi håller på att slå samman kommuner dagligdags ändå, men inte på det sättet som man pratar om nu att slå ihop och byta kommunnamn och sådant, säger Ulrika Liljeberg.

I klippet berättar Leksands kommunalråd mer om vad hon tänker kring sammanslagning av kommuner – ”Jag har bjudit in dem förut”

SVT rapporterade · Tycker du att din kommun ska slås ihop med någon annan - vilken skillnad skulle det göra?

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer