Liljeglöd menar att bristen på information gör personalen otrygg och att kommunstyrelsen förhuindras ta itu med arbetsmiljön i ledningsförvaltningen. Foto: SVT

Liljeglöd (V) kräver extern utredning av visselblåsarärendet

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Liljeglöd ( V) kräver att kommunen går till botten med hanteringen av visselblåsarärendet. Han är starkt kritisk till att informationen till kommunstyrelseledamöterna begränsats och menar att det i sin tur påverkar arbetsmiljön i ledningsförvaltningen.

– Det är rimligt att man gör en omfattande opartisk utredning så att vi får veta vad som har hänt och hur det har påverkat organisationen, säger Patrik Liljeglöd till SVT Nyheter Dalarna.

Otrygghet i organisationen

Han menar att turerna kring det så kallade visselblåsarärendet, där SVT avslöjat att kommunchefen Dan Nygren  varit den som lämnat in grundlösa anklagelser mot en av sina underordnade chefer till visselblåsarfunktionen, har skapat en otrygghet i organisationen. Något som förstärks av att kommunledningen och förhandlingsutskottet lägger locket på.

SVT granskar Falu kommun

– Som kommunstyrelseledamot har jag ett arbetsmiljöansvar för ledningsförvaltningen. Men jag får inte verktygen eller information nog för att agera i frågan, menar en frustrerad Liljeglöd.

Hänvisar till sekretess

Anledningen till att informationen inte når fram till kommunstyrelseledamöterna är enligt Liljeglöd att en stor del av frågorna hanteras av kommunens förhandlingsutskott och att frågorna där beläggs med sekretess. När frågan lyfts i kommunstyrelsen ska svaret ha varit att bilden är större än vad som framkommit men att det inte går att tala om frågan med hänvisning till sekretessen.

Principiellt viktigt

– Jag kan förstå sekretessen när det handlar om personfrågor. Men när det blir så här stora saker, som hur vi agerar som kommun och arbetsgivare så är det principiellt viktigt att frågorna kan lyftas i kommunstyrelsen, säger Patrik Liljeglöd som nu alltså vill ha en extern och opartisk utredning.

– Jag uppfattar det som om att det här ligger som en tjock otäck rök över kommunen. Vi behöver gå till botten med vad som har hänt, konstaterar han.

LÄS MER: Så får du koll på SVT:s granskning

LÄS MER: Kommunalråden försvarar direktörslön för projektarbete

LÄS MER: Revisionen kräver utredning i Falu kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet