Lilliann får nya riksvägen bara några meter från huset

Uppdaterad
Publicerad

Det nya riksvägsbygget söder om Lima i Västerdalarna kommer, trots hård kritik, att dras rakt igenom befintlig bebyggelse.

På en del håll kommer vägen att gå ännu närmare husen än i dag, i ett fall bara några få meter från fastigheten.

– Det är katastrof, säger Liliann Magnusson i Östra Ofors.

Liliann Magnusson ser ut att vara den stora förloraren när det hårt kritiserade nya vägbygget söder om Lima, mellan Malung och Sälen, nu har klubbats definitivt. Just där hon bor, i Östra Ofors söder om Limedsforsen, kommer nya vägen att dras mellan fem och tio meter närmare huset jämfört med där vägen går i dag.

– Det är ju bullrigt redan nu, kommer vägen tio meter närmare blir det ju kasst. Jag förstår inte att man kan planera så här, säger Liliann Magnusson.

Trafikverkets erbjudande räcker inte

Hon hade tänkt att låta Trafikverket lösa in huset. Men hennes hus är gammalt och inte värt så mycket, så pengarna som hon erbjudits hittills räcker inte alls till ett nytt hus. Så hon ser ut att tvingas bo kvar där.

– Det som de erbjöd mig förut räcker ju inte om jag skulle vilja bygga ett nytt hus längre upp på tomten. Det här är en kostnadsfråga. Jag har inte råd att lösa in huset, säger Liliann Magnusson.

Vägen är tänkt att börja byggas i slutet av nästa år.

Anders Danielsson är Trafikverkets projektledare.

– Jag kan inte säga så mycket i dag. Det är ju en schablon som man går efter när det gäller inlösen av fastigheter och sedan räknar man upp lite. Vi håller på att upphandla en konsult nu som ska titta mer på de här frågorna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.