Linus Sundström om den allvarliga kraschen i Polen och när han kommer vara tillbaka på speedwaycykeln igen. Foto: Ann-Louise Julin & Mathias Andersson, SVT / Wybrzeze Gdansk

Linus Sundström talar ut efter svåra speedwaykraschen

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär tre veckor sedan kraschade speedwaystjärnan Linus Sundström från Avesta så illa att han bröt överarmen och lårbenet samtidigt som hans hjärna svällde upp i ambulansen på väg till sjukhuset. Läget var kritiskt – men nu, efter intensiv sjukvård, har han fått komma hem igen.

Det var i en tävling i Polen den 22 september som olyckan var framme. Linus Sundström och tidigare lagkompisen i Masarna, Kim Nilsson, kolliderade med varandra i en böj och Linus flög av speedwaycykeln.

”Tror inte media hann med riktigt”

Han blev snabbt omhändertagen av sjukvården som lastade in honom i ambulansen.  Men under den sex timmar långa ambulansfärden förändrades läget snabbt och blev allvarligt. Hans hjärna började svälla och man hittade senare på sjukhuset ett märke på hans lever.

– Jag kommer inte ihåg någonting från själva ambulansfärden. Men det gick från att vara stabilt och att bara handla om en arm och ett ben till att bli rätt så kritiskt – till att bli rätt så lugnt igen. Så det var jäkligt snabba svängningar.

I Linus Sundströms ena överarm och axel sitter elva skruvar efter den svåra skadan. Foto: Ann-Louise Julin

Låg på sjukhus i Polen i två veckor

I två veckor låg han inne på sjukhus i Polen innan han flögs hem till Borlänge för att sedan läggas in på Falu lasarett

– Det första jag fick höra var att de i Polen hade gjort ett otroligt bra jobb. De sa att de inte hade kunnat gjort det här ett dugg bättre själva. Då kändes det som att en sten föll från bröstet.

Funderade på att lägga av

I tisdags förra veckan fick Sundström åka hem till Folkärna, utanför Avesta. Även om han nu har varit med om sin värsta krasch i karriären så är det inte aktuellt att lägga av.

– Jag har ju haft två tuffa säsonger rent sportsligt, så det är klart att tankarna har flugit iväg om det är värt att fortsätta eller inte. Men jag bestämde mig två-tre veckor innan kraschen att jag kommer att fortsätta. Den här kraschen har inte ändrat de planerna, utan det gör väl mer ett hack i förberedelserna inför 2020.

Lägger locket på om nästa säsong

Linus Sundström representerade Piraterna under säsongen som var och förknippas med Masarna eftersom han bor i Avesta.

Men, någon återkomst till masklubben blir det däremot inte. Han kan inte svara på var han hamnar någonstans – ännu.

– Jag kommer söka nya utmaningar med miljöombyte och försöka få en skjuts i karriären efter den här kraschen. Jag önskar Masarna stort lycka till, men jag kommer inte vara en del av Masarna 2020, avslutar Linus Sundström.

Nu väntar tre till sex månaders rehabilitering för Sundström.

I klippet ovan berättar han om minnesbilden från kraschen och hur lång rehab han har framför sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.