Smittskyddet i Dalarna om vaccination: ”Inte så lätt att nå ut till unga människor”

Uppdaterad
Publicerad

Rädda barnen får många frågor kring covidvaccineringen från ungdomar i sina sociala medier. I ett samarbete med smittskyddet i Dalarna gjorde man därför en livesändning för att bättre kunna informera ungdomar och ge svar på de frågor som finns.

Fredrik Rücker, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna, säger att frågorna som ställs är vanliga, och att man ville pröva ett nytt sätt att nå ut till yngre personer.

– Regionen har inte alltid så lätt att nå ut till unga människor. Jag har haft mycket kontakt med människor på olika sätt. Det handlar om studenter, lärosäten eller föreningar, och det är den här typen av frågor som många har, säger Fredrik Rücker.

Coronaviruset i Dalarna

Även Helen Birhane, läkare och biträdande chef på Jakobsgårdarnas vårdcentral, lät sig intervjuas live av Rädda Barnen.

– Just nu så kämpar vi i Sverige och i hela världen mot pandemin och man har sett att vaccination mot covid-19 är det bästa sättet att skydda människor från allvarlig sjukdom. Det är en väldigt viktig fråga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet