Ulf Persson har samlat in över 400 namn i en protestlista som är emot bygget. Foto: Sofie Lind /SVT

Lokala föreningar vill stoppa byggplaner i Idre centrum

Uppdaterad
Publicerad

Flera lokala föreningar vill behålla området Prästjolet i Idre centrum – där Älvdalens kommun hellre vill låta ett byggföretag bygga ett nytt handelscentrum och bostäder.

Prästjolet är ett mindre grönområde som ligger mitt i centrum och såldes av kyrkan till kommunen för drygt tio år sedan. Det har varit diskussioner om området, men potentiella byggplaner blev aktuella först nyligen.

Ett byggföretag är nu intresserat av att köpa marken för att bygga bostäder, men det vill inte lokala föreningar i Idre.

Prästjolet i Idre centrum

– Vi jobbar ideellt i många föreningar och där Prästjolet har varit hjärtat i all verksamhet i många, många år. Tar man bort Prästjolet tar man bort själen för hela detta vackra kulturområde som vi har mitt i byn, säger Ulf Persson som samlat in namn mot byggplanerna.

Namnlista stoppade kommunbeslut

Ulf Persson har samlat över 400 namn i en protestlista mot bygget. Det fick politikerna i fullmäktige att tänka om och remittera tillbaka ärendet om försäljningen till kommunstyrelsen.

– Men sedan är det kommunfullmäktige som tar beslut i frågan i slutet av november, säger kommundirektören Stefan Linde.

Se Prästjolet och hör fler röster om protesterna mot byggplanerna i klippet.

Redan nu finns planer på att bygga bostäder på Prästjolet som idag är en grönyta. Foto: agnasARK/Älvdalens kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prästjolet i Idre centrum

Mer i ämnet