På onsdagen blev det klart att Svea hovrätt sänker tingsrättens dom. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Löneskandalen i Falun: Hovrätten sänker straffet för tidigare enhetschef och hennes son

Uppdaterad
Publicerad

Enhetschefens son fick lön i 14 år av Falu kommun – utan att jobba. Nu sänker Svea hovrätt tingsrättens dom i fallet. Den tidigare enhetschefen och hennes son döms till villkorlig dom med samhällstjänst respektive dagsböter.

I slutet av oktober 2019 dömdes den tidigare enhetschefen och hennes son till fängelse, efter att ha varit misstänkta för ha lurat pengar av Falu kommun under 14 års tid. Brott som ska ha kostat kommunen över fyra miljoner kronor.

Hovrätten sänker straffen

Under onsdagen kom domen från Svea hovrätt som ändar tingsrättens dom. Nu döms sonen till villkorlig dom och 100 dagsböter för medhjälp till trolöshet mot huvudman. Den tidigare enhetschefen döms till villkorlig dom och samhällstjänst 240 timmar för grov trolöshet mot huvudman. Den period som rättsprocessen hanterat gäller åren 2010 till 2018.

Löneskandal i Falu kommun

Överklagades till hovrätten

Kvinnan har tidigare erkänt trolöshet mot huvudman, men inte i den omfattningen som åklagaren hävdat att det rört sig om. Sonen har nekat till brott. De båda valde därför att överklaga domen till Svea hovrätt.

Sonens advokat Hans Östberg förklarade då att sonen menat att han varit timanställd och utfört det arbete som han blivit ombedd att göra. Han menar att det är mamman som har fört över pengar till hans konto.

I överklagandet står det ”det är orimligt att göra honom ansvarig för eventuella felaktiga registreringar som mamman gjort”.

Mamman anser att tingsrättens bedömning över hur kommunen skadats är felaktig och menar bland annat att sonens arbetsinsatser svarat mot en större procent av en heltid än vad tingsrätten antytt.

Upptäcktes av en slump

Det var en ren slump att kommunen upptäckte att mannen, som ingen av hans förmodade kollegor kände till, hade avlönats i 14 år. SVT Dalarna har tidigare kunnat avslöja att historien rullades upp då kommunen försökte ge mannen en ny mobiltelefon i tjänsten.

Villkorlig dom

En påföljd i stället för fängelse, som innebär att den som dömts får en prövotid på två år utan övervakning. Om personen begår nya brott under tiden kan prövotiden förlängas eller någon annan påföljd utdömas. Villkorlig dom kan kombineras med till exempel dagsböter eller samhällstjänst.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet