Tufft läge på Avesta lasarett – personal ombeds ta extrapass: ”Finns inga vikarier”

Uppdaterad
Publicerad

Personalläget har varit extra ansträngt på Avesta lasarett under de senaste två veckorna. Framförallt är många anställda hemma i familjekarantän och extra tufft är läget på akutmottagningen. För att klara situationen ombeds personal att ta extrapass.

– Vi har inget val, det finns inga vikarier eller någon buffert, säger Carola Lindblom, verksamhetschef på Avesta lasarett. 

Enligt Lindblom är det inte jättemånga ur personalen som är hemma sjuka i covid-19, utan framförallt handlar det om att man är hemma i hushållskarantän. En del är även hemma på grund av magsjuka, RS-virus och influensa.

– Vi är ju en väldigt liten enhet och få i grunden, så visst är det sårbart. Vi har inga marginaler, det hade vi inte innan pandemins utbrott heller, det gör det skört.

Coronaviruset i Dalarna

Hur kan ni rusta er bättre framåt?

– Vi jobbar ju med att rekrytera och ha en bra bemanning. Det går rätt bra att rekrytera, men det går lite upp och ner ibland, säger Carola Lindblom.

I klippet: ”Kommer bli till det bättre” – hoppas att ändrade karantänsregler ska lätta upp det tuffa personalläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet