Ludvika kommun köpte dyrt vägsalt av oseriösa företag

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kommuner och kommunala bolag har under fem års tid lagt 15 skattemiljoner på att köpa 90 ton issmältningsmedel från företag som finns med på varningslistor för oseriösa företag, avslöjar Uppdrag Granskning. Ludvika är en av kommunerna.

Uppdrag granskning har begärt ut och gått igenom tusentals fakturor som betalats av svenska kommuner, landsting och myndigheter mellan 2012 och 2016.

Pengarna har gått till företag som finns med på de två största varningslistorna för oseriösa företag som står bakom olika typer av så kallade bluffakturor.

Sverigefakturorna

Issmältningsmedlet är i själva verket helt vanligt vägsalt, som borde ha kostat 100 000 kronor att köpa.

1,2 miljoner till varningslistade företag

En av kommunerna som betalat dyra pengar för saltet är Ludvika. Sammanlagt har kommuninvånarna där betalat 1.195.028 kronor till olika företag som finns med på varningslistorna.

De flesta kommuner träffar UG:s reporter och förklarar vad som har hänt, men i Ludvika har man en helt annan attityd. Där har man också försökt sekretessbelägga vem som beställt de väldigt dyra varorna.

UG:s reporter Staffan Florén Sandberg råkar stöta på kommunchefen Jan Lindström vid andra sidan glasdörren i kommunens reception.

Se hur det gick i klippet här ovan.

”Vi har en hemläxa att göra”

Uppdrag Granskning besökte Ludvika den 17 maj. För två veckor sedan kontaktade Jan Lindström UG på telefon.

– Det blev inte bra. Det bemötandet tycker jag är beklagligt. Det är inte alls bra. Det ber vi om ursäkt för, säger han.

Ni har köpt in extremt dyra förbrukningsvaror. Det rör sig om våtservetter, sopsäckar och issmältningsmedel – nästan 4,5 ton. Hur är det möjligt?

– Vi har gjort fel på flera olika plan här, naturligtvis. Det är vissa personer i organisationen som agerat felaktigt med de här inköpen. Vi har en hemläxa att göra i den frågan, säger Ludvikas kommunchef Jan Lindström.

I reportaget Sverigefakturorna har Uppdrag gransknings team rest genom Sverige för att ta reda på hur vaksamma kommunerna är med svenska skattemedel. Reportaget finns att se på SVT Play från och med klockan 12 och sänds på SVT1 klockan 20 onsdagen den 10 oktober 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet