Framtidens sopbil – tio kärl direkt vid dörren

Publicerad

I Ludvika kommer framtidens sopbil att börja rulla redan om något år. Den kommer att hämta allt som Ludvikaborna källsorterat hemma, även plast, metall, och pappersförpackningar.

I framtiden kommer varje hus ha två tunnor som är indelad i fyra separata fack

Matavfall hamnar i ett fack, pappersförpackningar i ett annat, och slipper att som nu ofta hamna i det brännbara. Allt glas hamnar för sig och ett fack finns även för påsar och andra förpackningar av plast.

I den andra tunnan lägger man tidningar, metall, färgat glas och den så kallade restfraktionen, det vill säga det som inte ingår i det ovan nämnda. Med ett par små kompletteringskärl så får även lampor och batterier åka med sopbilen ända hemifrån.

Ger mindre utsläpp

– Den stora vitsen är att vi ska återvinna material och inte bränna så mycket som vi gör idag, säger Sabine Dahlstedt vd på WBAB som sköter avfallshanteringen i Ludvika och Smedjebacken.

Det betyder att dagens sopbilar måste bytas ut mot nya bilar som klarar att ta emot de så kallade fyrfackstunnorna. En ganska dyr investering men det skulle bli ännu dyrare att köra kvar med det här gamla systemet eftersom det kommer införas en form av straffskatt på det.

Att låta sopbilen hämta allt källsorterat ger också mindre koldioxidutsläpp än att var och en själv tar bilen till återvinningsstationen.

Börjar med villor

– Vi kommer att dra igång en stor informationskampanj om det här framöver. Då ska alla få reda på exakt hur man ska göra,säger Sabine Dahlstedt.

Det här gäller dom som bor i villa, men hur blir det för dem som bor i lägenhet?

– De kommer också att omfattas så småningom, men vi börjar i Ludvika med villor och fritidshus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer