Kryss på skylten bakom plogbilen betyder att man som bakomvarande förare inte ska köra om. Foto: Nina Funke/SVT

Lysande kryss och pilar – det betyder plogbilarnas signaler

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av mars har alla plogbilar längs de större vägarna utrustats med lysande signalskyltar för att upplysa trafikanter om hur de ska agera i trafiken.

Sedan förra veckan är samtliga så kallade tandemplogbilar som arbetar längs de större vägarna i Dalarna utrustade med signalskyltar som dirigerar trafiken. Det gäller E16, väg 70 och väg 50.

Kryss betyder stopp – vid pil är det okej att köra om

Skyltarna är monterade bak på fordonen och med lysande kryss och pilar kommunicerar de med bakomliggande trafikanter för att de ska veta hur de ska agera. Lysande kryss betyder ”Kör inte om” medan lysande pilar betyder ”Nu går det bra att köra om”.

– Plogbilarna pausar med jämna mellanrum för att släppa förbi trafik. Då ökar de avståndet mellan sig, stannar och växlar signalskyltarna från kryss till pil som då visar att det är okej att köra om mellan de stillastående plogbilarna, säger Per-Olof Sjölander, projektledare på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Olämpligt att köra om vid kryss

Leif Svensson är chef för trafikpolisen i Dalarna, han berättar att det inte är olagligt att köra om en plogbil som visar kryss, men det är olämpligt.

– Visar det kryss ska man hålla dig bakom. Då ska du inte köra om, säger han.

Skulle man orsaka en olycka i samband med att man trots krysset kört om plogbilen kan straffet till och med bli hårdare.

– Orsakar man en olycka kan det bli vårdslöshet i trafik eller vållande till ananns död eller vållande till kroppsskada. Det kan också bli allvarligare eftersom du blivit varnad. Då kan det bli fråga om grovt brott, säger Leif Svensson och fortsätter:

– Det finns ju en anledning till att krysset är där, det är inget absolut förbud, men det är olämpligt att köra förbi, står det i lagtexten.

Var försiktig vid omkörning

Enligt Trafikverket är det också viktigt att hålla avstånd från plogbilen vid omkörning och att ta det försiktigt när man kör över från plogad till oplogad körbana.

– Det förekommer olyckor där man kört emot plogbilsbladet, särskilt vid dålig sikt till exempel på grund av snörök, säger Per-Olof Sjölander.

Rättelse: Tidigare stod det i artikeln att det var olagligt att köra om plogbilar som visar kryss. Det stämmer inte, enligt polisen är det inte straffbart, men däremot mycket olämpligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.