Makt, hämnd och utsatthet när Sweeney Todd kommer till Falun

Publicerad

Efter Spelman på taket och Oliver för några år sedan, är det dags för musikal igen i Falun. Nu på lördag är det premiär för Sweeney Todd på Magasinet. Musiken har skrivits av Steven Sondheim.

– Jag är så stolt över vårt samarbete med Dalasinfoniettan och Musik i Dalarna, säger Lisa Hugoson, chef för Dalateatern.

– Vi är över 70 personer sammanlagt på scen med skådespelare, orkester och stor kör. Inte ens Stockholms stadsteater har så stor uppslutning på scen.

Det här handlar om demonbarberaren Sweeney Todd på Fleet Street i London, en roll som spelas av falusonen Janne Åström.

– Barberaren tar en gruvlig hämnd för att hans fru och dotter försvunnit, berättar Janne Åström. Det gör han genom att skära halsen av folk – en ruggig historia men musiken av Sondheim är fin. 

”Högaktuell även i dag”

Sweeney Todd är en historia om makt och utsatthet, om hämnd och om hämndens pris.

– Hämnden kan vi se exempel på i våra förorter i dag. Den är därför högaktuell även i dag, påpekar Patrik Pettersson som är regissör för Sweeney Toddd.

Starta klippet ovan för att se en scen ur föreställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.