Malung gör jättebesparingar inom skolan – trots statliga pandemimiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun är på väg att göra nedskäringar på mer än 10 miljoner kronor inom skolan och barnomsorgen. Detta trots att staten skjutit till mångmiljonbelopp under coronapandemin så att kommunens ekonomi nu är god.

– Pandemi eller inte. Vi måste anpassa oss till budgetramarna, säger Sofia Söderström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kommunen har fått 18 miljoner i statligt pandemistöd och en prognos visar ett plus i år på 65 miljoner kronor. Ändå ska skolbesparingarna på mer än 10 miljoner genomföras, enligt skolpolitikerna.

– De borde ta en paus med besparingarna nu. Våra medlemmar blir ju arbetslösa och alla elever kommer att drabbas, säger Monica Landström fackligt ombud för Kommunal. 

– Generella statsbidrag är som en födelsedagspresent. De varar ju inte för evigt, säger Sofia Söderström (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Kommer nog att sluta med en tragedi” – Mer om besparingarna och kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.