Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför är det bättre om soporna hämtas av egna bolaget. Kurt Podgorski (S) berättar om fördelarna. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Malung-Sälen ratar privata företag – börjar köra sopor i egen regi

Uppdaterad
Publicerad
Malung-Sälens kommun sparkar nu ut de privata företag som hämtar hushållssoporna och har beslutat att istället frakta alla sådana sopor i egen regi.

Kommunen hävdar att det blir både bättre service och billigare om kommunen själv sköter hushållsavfallet.

 - Och så slipper vi upphandling, säger Kurt Podgorski (S) ordförande i det kommunala avfallsbolaget.

Det var det stora internationella avfallsföretaget Sita Suez som vann upphandlingen när Malung-Sälen senast tog in anbud på den kommunala sophämtningen vid hushållen.

Men snart är det slut med det.

Kommunala bolaget tar över

Det kommunala avfallsbolaget Vamas som sköter upphandlingen har nu beslutat att rata alla privata bolag och från nästa år istället själva ta över all hämtning av hushållsopor i hela kommunen.

 - Vi blir mer flexibla då. Det blir bättre för kunderna, säger Kurt Podgorski (S) som är ordförande i Vamas.

I Malung-Sälen har privata bolag kört hushållssopor i många årtioden.

Tidigare var det ett lokalt företag men efter att de stora internationella sopjättarna började slåss om att få köra kommunalt avfall slutade förra upphandlingen i massor av bråk och utdragna överklaganden.

Och det är också för att slippa krångla med sådant som kommunen nu väljer att ta över sophämtningen själva.

 - En utomstående entreprenör har svårt att hantera toppbelastningar och det går inte att skriva in sådant i upphandlingarna. Då är det lättare om man har det i egen regi. Det här blir också något billigare, säger Kurt Podgorski (S).

Investerar i egna bilar

Nu väntar investeringar i egna bilar och annan utrustning för det kommunala bolaget.

Det här kan också ses som en liten revolt mot de lagar som annars styr att kommuner måste ta in anbud från utomstående bolag.

 - Lagen om offentlig upphandling är bra i grunden men det blir ofta dyrare och leder till många utdragna processer. Ofta fungerar det dåligt, många kommunpolitiker håller med mig om att lagen borde ses över, säger Kurt Podgorski (S).

Enligt lagen om offentlig upphandling kan just hämtning av hushållsavfall under vissa omständigheter undantas från reglerna om upphandling och utföras i kommunens egen regi eller i ett kommunalt bolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer