”Jag vill inte gå in på vad misstankarna grundar sig på med hänsyn till förundersökningssekretess”, säger kammaråklagare Johan Knies. Foto: SVT

Man anhållen misstänkt för nio mordbränder i Dalarna

Publicerad

Åklagare har anhållit en person misstänkt för ett flertal mordbränder i Västerdalarna. Det meddelade Åklagarmyndigheten vid lunchtid på onsdagen.

– Den misstänkte mannen är skäligen misstänkt för nio bränder i Västerdalarna under juni till augusti i år, säger kammaråklagare Johan Knies vid Åklagarkammaren i Falun.

Skäligen misstänkt är den svagare misstankegraden och enligt Johan Knies kan mannen i nuläget inte kopplas till de ytterligare tjugotalet bränder som utreds i Västerdalarna.

– Vi har inte sett någon koppling men vad det här leder till framöver vet jag inte.

Hemmahörande i Värmland

Mannen är skriven på en adress i Värmland men han ska inte uppehållit sig där på ungefär fyra månader. Han nekar till att vara skyldig till bränderna.

Var det någon av de här nio bränderna som utvecklades till skogsbrand?

– Inte någon större, som mest har det i något fall brunnit ungefär ett hundratal meter.

Hänvisar till förundersökningssekretess

Vad som väckt polisens intresse för mannen vill Johan Knies inte gå in på.

– Jag vill i nuläget inte gå in på vad misstankarna grundar sig på med hänsyn till förundersökningssekretess, avslutar han.

Nu fortsätter utredningen med bland annat förhör. Senast på torsdag eftermiddag kommer åklagaren ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad eller försättas på fri fot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer