Arkivbild, vattenskotrarna på bilden har ingen koppling till den otillåtna körningen på Siljan i somras. Foto: Hasse Holmberg/TT

Man körde vattenskoter utan förarbevis – först att åtalas i Dalarna

Publicerad

En man i 25-årsåldern åtalas för att i augusti 2022 ha kört vattenskoter på Siljan utan förarbevis. Enligt åklagaren blir det här första gången som lagen prövas i Dalarna.

Mannen har erkänt brott och nu väntar rättegång, den första i sitt slag i Dalarna sedan bestämmelsen om förarbevis för vattenskoter infördes 1 maj 2022.

– Det finns redan avgöranden från andra tingsrätter i Sverige där påföljden har liknat den för olovlig körning av andra fordon, alltså 30 dagsböter, säger åklagaren Malin Besson.

Åtalas för att ha tillåtit körningen

En man i 50-årsåldern åtalas samtidigt för att ha tillåtit ovanstående person att köra vattenskoter utan förarbevis, han nekar dock till brott.

I videoklippet nedan från i somras berättar polisen hur de skulle arbeta med kontroller av den nya lagen mot vattenskoterförare:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.