Arkiv Foto: Erik Mårtensson / TT

Män som skapar ”dansringar” avvisas för att hindra ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

– En dansring uppstår när personer håller i händerna och backades trycker ut tomma ytor framför scenen. Någon hoppar in och dansar och på en given signal fylls sedan tomrummet ihop igen, säger Pärra Lundqvist, säkerhetschef på festivalen.

På vilket sätt utnyttjas det här?

– När alla springer tillbaka igen kan det komma händer på ställen där de inte borde vara, medvetet eller omedvetet. Det är givetvis kränkande för de som drabbas.

Också polisen säger att det i samband med dansringar kan finnas risk för sexuella ofredanden.

– Men det handlar inte om dansringarna sig, utan om individen, säger polisens kommunikatör Henrik Olars som jobbat med festivalhelgen.

Minska antalet dansringar

Taktiken från festivalens sida igår var att försöka minska antalet dansringar.

– Vi har inte analyserat detta än. Inatt anmäldes tre sexuella ofredanden vilket självklart är tre för många men det kan konstateras att det blev färre anmälningar än under fredagen.

Männen kastades ut från festivalområdet

Under DJ-duon Icona Pops konsert avvisades åtta unga män som skapat dansringar i publikhavet. Personerna fick sina band klippta och fick lämna festivalen. Det finns ingen mer exakt uppgift om personernas ålder.

Under spelningen skedde dock tre misstänkta sexuella ofredanden. I ett av fallen finns en utpekad person som är uppsatt som misstänkt.

LÄS MER: Så satsar Peace & Love-festivalen på säkerheten

Under kvällen omhändertas fyra personer för fylleri. En av dessa personer blir våldsam och är misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Under fredagskvällen och natten anmäldes sju fall av sexuella ofredanden.

– Med grova brott i åtanke har det varit en lugn festival om man jämför med förra året då vi hade en våldtäkt, säger Henrik Olars från polisen.

LÄS MER: Besökarna: Bättre säkerhet än tidigare

Hans uppfattning är att samarbetet med arrangören och med frivilliga har gett resultat. 

– Min personliga uppfattning är att vår höga polisnärvaro också bidragit till att stävja brott.

11 sexuella ofredanden
15 fall av fylleri på festivalområdet
2 narkotikabrott, eget bruk
2 fall av misshandel. Ingen har behövt besöka sjukhus.
1 olaga hot
1 stöld av mobiltelefon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Peace and love

Mer i ämnet