Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Många bränder på annandag påsk – men inte i Dalarna

Publicerad

Gräset är snustorrt och det har brunnit på många håll i landet under annandag påsk. Men i Dalarna har det varit lugnt – och en anledning tros vara förra årets torka och bränder.

– Fjolårets bränder har nog ökat folks medvetenhet, kan man hoppas. Sedan var det också en extrem torka förra året och där är vi inte än. Det är torrt i gräset, men det är fortfarande kvar vatten från snösmältningen i skog och mark, förklarar Magnus Jonsson, inre befäl för räddningstjänsten Dala mitt.

Bränder har rapporterats i bland annat Gävle, Gislaved, och Kramfors. Men i de mellersta delarna av Dalarna har man bara behövt åka på ett larm – och det var en tidigare släckt brand som börjat pyra igen.

”Är lite mer vaksamma”

I norra Dalarna har det också varit lugnt, berättar Johan Szymanski, räddningschef i beredskap.

– Det har inte varit några bränder idag, säger han.

Åkt på en mindre brand

Lars Johansson, styrkeledare på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund, berättar att de endast åkt på ett brandlarm – en mindre brand, som snabbt släcktes.

– Det kan vara så att folk är lite mer vaksamma efter fjolårets torka. Det kan också vara en ren tillfällighet, att det lika gärna hade kunnat vara 10 bränder idag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer