Mässlingsutbrottet oroar även i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad
Efter mässlingsutbrottet i Göteborg får smittskyddsenheten i Dalarna många frågor från oroliga personer som vill vaccinera sig. Men i dagsläget har man inte ändrat några rekommendationer för vilka som bör vaccinera sig.

– Vi erbjuder alla barn i barnvaccinationsprogrammet mässlingsvaccination, utöver det är det bra att vaccinera sig om man ska utomlands där det finns mässling, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

I Dalarna har det ännu inte upptäckts något fall. Senaste gången det konstaterades mässling var 2015 då två fall upptäcktes i länet.

– Vi har nog kanske ett fall var 5-10 år, det är väldigt ovanligt, säger Anders Lindblom.

Från 1982 har man vaccinerat med två sprutor mot mässling. Innan dess var det en spruta. Och smittskyddsenheten får många samtal från personer som inte vet om man är vaccinerad.

– Ja det märks en stor ökning på samtal, säger Anders Lindblom.

Fakta: Vaccination mot mässling

Visa

I det allmänna vaccinationsskyddet får barn en första vaccinationsdos vid 18 månaders ålder. Sedan får barnet en påfyllnadsdos vid sex till åtta års ålder och ska då ha ett fullgott, bestående skydd.

Ditt skydd mot mässling baserat på din åldersgrupp:

  • Födda innan 1960: De allra flesta har haft mässling som barn och är därför immuna.
     
  • Födda mellan 1960 och 1980: Under denna period började vaccination introduceras. Några har därför fått en eller två doser av vaccinet. De som är i riskzonen att smittas av mässling är de som aldrig har haft sjukdomen, de som inte blivit vaccinerade och de som bara fått en dos av vaccinet.
     
  • Födda mellan 1981 och 2015: Sedan 1982 vaccineras alla barn i Sverige mott mässling vid 18 månaders ålder Därmed ska alla barn födda efter 1981 ha fått två doser vaccin.
     
  • Födda 2016 eller senare: Barn under 18 år är i riskzonen att smittas eftersom de ännu inte fått sin vaccination. Barn under 18 år kan dock vaccineras tidigare än vid 18 månader om det behövs, vaccinet kan ges till barn från och med nio månaders ålder. Då ska dock barnet även få vaccin vid 18 månaders ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mässlingsfall väcker debatt

Mer i ämnet