Hör ammunistionsföreståndare Patrik Åkerlund berätta om vilken som är den vanligaste typen av explosiv vara som polisen hittar. Foto: Ann-Louise Julin

Många utnyttjar explosiv amnesti – över 40 ärenden i regionen

Publicerad

I måndags inleddes Sveriges första amnesti för explosiva varor. Redan igår hade det kommit in 43 ärenden när det gäller olagliga sprängämnen i polisregion Bergslagen. 27 av dem finns i Dalarna, sju i Värmland och nio i Örebro.

– Den vanligaste explosiva varan som vi hittar just nu är nog gammal dynamit som legat i fastigheter i väldigt många år, säger Patrik Åkerlund, ammunitionsföreståndare vid polisen Dalarna.  

Varför det är så många som nyttjar amnestin just i Dalarna vet polisen inte ännu. Men som jämförelse kan nämnas att det kommit in sju ärenden i Värmland, och nio i Örebro.

Orsakade evakuering av polishus

Igår var nationella bombskyddet i Dalarna för att hämta upp bland annat granater och dynamit som allmänheten rapporterat in. De tog bland annat hand om den granat som orsakade evakuering av polishuset i Falun för omkring en månad sen. 

Syftet med den amnesti som inleddes i måndags är att minska andelen illegala explosiva föremål i samhället. Fram till elfte januari 2019 kan man få sina granater och andra olagliga sprängämnen omhändertagna – utan att riskera rättslig påföljd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer