Foto: SVT

Många kände röklukt i södra Dalarna – SOS Alarm nedringda

Publicerad

SOS Alarm har det senaste dygnet varit nedringda av samtal från människor i södra Dalarna som har känt röklukt. I de allra flesta fall kommer röken från de stora skogsbränderna betydligt längre norrut. Räddningstjänsten uppmanar nu att inte ringa SOS Alarm såvida man inte tydligt ser att det är en brand i närheten. 

– Det är en stor belastning för SOS som hanterar vardagsolyckorna. Vi är väldigt tacksamma för allmänhetens uppmärksamhet och ansvar, men som läget är just nu så uppmanar vi folk att inte ringa 112 om det inte är en uppenbar indikation på att det är en brand i närheten, säger Per-Anders Berthlin, tf räddningschef i Dala-Mitt och fortsätter:

– Det kan vara en tydlig rökpelare eller att man ser lågor. Då ska man självklart ringa och då kommer vi omedelbart att respondera.

Flera orsaker till röklukten

Orsakerna till att röklukten kunde kännas i delar av södra Dalarna just nu är en kombination av flera saker, enligt Per-Anders Berthlin. En orsak är att vindarna tidigare ven mot norr.

– Nu har vi en svag nordlig vind som gör att det blåser söderut. Det andra som inverkar är olika luft- och inversionsskikt som kan pressa ner röken så att röklukten blir mycket mer uppenbar.

Om man ändå är orolig över var röklukten kommer ifrån uppmanar Per-Anders Berthlin att först och främst titta på kommunernas och räddningstjänstens hemsidor.

– Och som vanligt: radio och tv, public service, det är en god källa, säger han.

”Dumt att säga att den är ofarlig”

Röklukten är inte direkt farlig att andas in men det vore dumt att säga att röken är helt ofarlig, menar Per-Anders Berthlin.

– De koncentrationer av rök vi har här lär inte ge någon akut påverkan. Det är farligt att röka, och det är farligt att dra i sig ämnen och partiklar även från en skogsbrand. Jag är ingen medicinsk expert men de som har allergiska problem och liknande, där kan det säkert få en effekt, men för dem som är fullt friska så lär det inte ge någon akut påverkan, säger han.

113 13 ger information till de drabbade

Informationsnumret 113 13 kan man ringa för att specifikt få information om pågående allvarliga händelser eller samhällsinformation, men det är framför allt för dem som befinner sig i närheten av brandområdena där det är viktigt att få ut information till de som är direkt hotade av bränderna.

Äldre som är ovana att använda dator, vart kan de vända sig?

– Man kan naturligtvis vända sig till sin kommun. Men har man möjlighet att söka själv då avlastar man samhällets organisationer och myndigheter och det är vi tacksamma för, för vi alla är ansträngda, säger Per-Anders Berthlin.

Räddningstjänsten Dala-Mitt har gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten om röklukten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.