Flera kommuner i Dalarna går dåligt ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Många av kommunerna i Dalarna kommer att gå minus jämfört med budget nästa år om de ekonomiska prognoserna stämmer. Bakom siffrorna finns i nästan samtliga fall en blödande socialförvaltning.

Idag presenterade SKL, Sveriges kommuner och landsting sin ekonomirapport för kommuner och landsting. Den visar att var fjärde svensk kommun inte får ekonomin att gå ihop. Bland orsakerna finns vikande konjunktur och växande befolkning. Och dalarna är inget undantag. En enkät som SVT Nyheter Dalarna skickat ut till samtliga kommuner i länet visar att nästan samtliga räknar med att gå minus mot budget. Flera räknar också med stora underskott.

Blödande socialförvaltning

Bakom siffrorna finns i nästan samtliga fall en blödande socialförvaltning. Brist på personal, ökad psykisk ohälsa, ökade kostnader för äldre omsorg fler orosanmälningar och ökade LSS-kostnader är några av orsakerna.

I Rättvik hade man på socialförvaltningen ett underskott på runt 8 miljoner. Prognosen för i år pekar på något liknande.

– Dels är det personalförsörjningen, det är svårt med kompetenskraven som finns inom våra verksamheter, och ett ökat krav på välfärdstjänster, säger Lena Fröyen, förvaltningschef på socialförvaltningen i Rättvik.

Ökad psykisk ohälsa

Som i många andra kommuner är också den ökade psykiska ohälsan ett stort problem, både hos barn men också hos äldre.

Det ger en stor ökad kostnad, bland annat i och med placeringar på familjehem eller HVB-hem och fler orosanmälningar och utredningar kopplade till dessa.

– Just nu har vi 33 placeringar under 18 år, säger Lena Fröyen.

Men Rättviks socialförvaltning har också en kommunspecifik utmaning att ta sig ann. Hör vad den handlar om i klippet ovan. Där svarar Lena Fröyen också på frågan om en större budget verkligen skulle lösa de ekonomiska problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.