Tio gånger fler sökande till Hemvärnet i Dalarna – ”Får jobba stenhårt för att ta hand om alla”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har trycket ökat markant hos Hemvärnet i Dalarna. Man har sett över 350 nya ansökningar, vilket kan jämföras med en vanlig månad när det brukar komma in omkring mellan 30 och 50 ansökningar.

– Vi kommer att få jobba stenhårt för att ta hand om alla intresserade, säger major Henrik Nordberg vid Dalregementsgruppen i Falun.

På torsdagen berättade regeringen att man vill öka anslagen till försvaret till två procent av BNP och i framtiden också öka antalet värnpliktiga.

Efter de senaste veckornas krig i Ukraina är det nu många svenskar som ger uttryck för vilja att försvara Sverige. Ett av dessa uttryck är att det kommit in väldigt många ansökningar till hemvärnet sedan kriget började.

Dalarna och kriget i Ukraina

– Det finns en stark försvarsvilja, det har vi konstaterat tidigare, men det manifesteras och syns väldigt tydligt när det händer sådana här saker omkring oss, säger major Henrik Nordberg vid Dalregementsgruppen.

Se klippet där Henrik Nordberg berättar om läget inom Hemvärnet i Dalarna just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet