Foto: TT

Många villainbrott under kort tid – tre kommuner utsatta

Publicerad

Två av tre villainbrott i Dalarna som skett i Dalarna sedan i oktober ägde rum i Falun, Avesta och Hedemora, visar polisens statistik. I Falun skedde de flesta av inbrotten i samma område med några dagars mellanrum.

– Det talar ju för att det finns ett samband, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt.

Sedan 1 oktober har sju villaägare haft inbrott och i en villa har det skett ett inbrottsförsök i Falun. Inbrotten har skett inom loppet av några få dagar i slutet av oktober. I Avesta och Hedemora har det under samma period varit totalt elva inbrott.

Många inbrott i få kommuner

I hela Dalarna har totalt 30 inbrott anmälts från 1 oktober tills i dag. Det betyder att ungefär två av tre inbrott skett i tre av Dalarnas femton kommuner.

– Även om det är en topp under den här tiden behöver det inte betyda att det ser likadant ut på längre sikt, jag skulle snarare tro att det handlar om en minskning, säger Stefan Dangardt.

Han vill inte heller framhålla hösten som en tid som skulle vara speciellt inbrottsdrabbad.

– Även om det blir mörkare och man kanske har en bild av att fler inbrott sker nu så är min bild att inbrotten är ganska jämnt utspridda över året, säger Stefan Dangardt.

Dalarna förhållandevis skonat

Han säger också att Dalarna inte är speciellt drabbat när det gäller bostadsinbrott.

– Jämfört med län som Örebro och Värmland så är vi inte så hårt drabbade, men det är ju en klen tröst för den som haft inbrott, säger han.

Händelserna rubriceras som grov stöld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer