Genom att ha utskriva pantetiketter och en stor mängd pantburkar ska mannen ha förberett ett bedrägeri. Foto: TT

Manipulerade pantautomat – åtalas för förberedelse till bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En man har åtalats misstänkt för flera brott. Bland annat ett fall av häleri i Mora kommun och för att ha förberett ett pantbedrägeri.

Den åtalade mannen ska ha innehaft ett stort antal burkar utan pantetiketter som därmed inte går att panta och få pengar för. Han ska ha skrivit ut över 13 000 streckkodsetiketter från svenska pantburkar med en pantersättning på en krona per etikett. Detta i syfte att förse burkarna utan etiketter med de utskrivna etiketterna och därefter kunna påverka processen i pantautomaten och lura till sig pengar på det sättet.

Åtalas för två fall av häleri

Mannen ska även, tillsammans med fyra andra, uppsåtligen ha innehaft gods till ett sammanlagt värde av 30 000 kronor trots att de, enligt åtalet,insett eller haft en skälig anledning att anta att godset var stulet. Mannen står därför även åtalad för häleri. Händelsen ska ha utspelat sig i februari i Mora kommun. Mannen åtalas även för ett annat fall av häleri i januari i Torsby kommun.

Ska ha stulit bilstereo

Mannen ska även ha tagit en bilstereo till ett värde av 700 kronor och åtalas därför misstänkt för stöld. Mannen erkänner stölden av bilstereon men förnekar båda åtalspunkterna gällande häleri samt förberedelse till bedrägeri.

Bevisning som läggs fram är bland annat muntliga vittnesuppgifter, fotografier av bilstereon som togs i beslag i samband med ingripandet samt en övervakningsfilm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.