Fler kvinnor söker sig till kvinnojourerna i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under 2020 har antalet kvinnor som söker sig till kvinnojouren runt om i Dalarna ökat. SVT har varit i kontakt med samtliga jourer som alla beskriver situationen som ett stort samhällsproblem.

– Det här är så klart väldigt allvarligt. Vi har märkt att det kommit fler och fler nya kvinnor under det första pandemiåret. Det kan bero på att fler vistas hemma och att vardagen ändras från hur det brukar vara, vilket i många fall leder till stress och ångest, säger Emma Momqvist på kvinnojouren i Borlänge.

Våldet finns i alla samhällsskikt

I statistiken som SVT samlat in har antalet stödsökande kvinnor ökat hos majoriteten av jourerna som finns runt om i Dalarna. Kvinnorna som kontaktar jourerna är från alla samhällsklasser, yrkesgrupper och religioner.

Dalarna: Relationsvåld

– Många kvinnor som vi möter kommer från mycket våld från makt och kontroll. Svartsjuka och även heder. Våld i hederns namn kan skilja sig åt i olika sammanhang men är, liksom alla former av våld mot kvinnor, den yttersta konsekvensen av könsmaktsordningen, säger Cecilia Broström på kvinnojouren i Ludvika/Smedjebacken.

Vad kan samhället göra?

– Samhället behöver värdesätta att samverkan behövs för de personerna som är utsatta. Vi behöver ha en god samverkan mellan polis, socialtjänst, advokater, civilsamhälle och ideella organisationer, säger Emma Momqvist på kvinnojouren i Borlänge.

Antalet stödsökande hos kvinnojourerna i Dalarna åren 2019 och 2020

Borlänge: 92/137

Ludvika/ Smedjebacken: 125/ 115

Leksand: 16/23

Malung/Sälen: 14/25

Avesta: 86/116

Falun: 53/140 unika individer.

Hedemora: Finns ingen statistik

Här kan du söka hjälp om du är utsatt för kvinnomisshandel

  • Nationella Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • Socialtjänsten i din kommun
  • Kvinnojour – hitta en nära dig på roks.se eller unizon.se
  • RFSL:s brottsofferjour för HBTQ-personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna: Relationsvåld

Mer i ämnet