Maria Strömkvist (S) kommer ingå i den kommitté som ska utreda möjligheten att förbjuda rasistiska organisationer. Foto: Niko Ago/SVT / Ulf Palm/TT

Maria Strömkvist (S) ska utreda möjligheten att förbjuda rasistiska organisationer

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att kommunfullmäktiges ordförande i Ludvika, Maria Strömkvist (S), ska vara med i den kommitté som ska utreda möjligheten att förbjuda rasistiska organisationer.

– Det kändes bra att få frågan om att vara med, säger hon till SVT.

Regeringen fattade tidigare i veckan beslut om vilka personer som ska ingå i den parlamentariska kommitté som ska utreda möjligheten att förbjuda rasistiska organisationer.

En av dem blev Maria Strömkvist (S), som är kommunfullmäktiges ordförande i Ludvika kommun.

– Jag vill jobba med det här för att det är viktigt att värna om yttrandefriheten och de som är utsatta. När vi ser hur utvecklingen har sett ut så måste man inse att det gäller att ta det här på största allvar. Det är svårt, men man måste ta sig an svåra utmaningar och det här är ett stort steg man skulle kunna ta, säger hon.

Vill kartlägga vad andra länder har gjort

Vad hoppas du på?

– Vi går in lite förutsättningslöst. Men vi ska kartlägga hur man gjort i andra länder och vad det har blivit för effekter. Vi ska titta om det går att hitta ett särskilt straffansvar för om man deltar i en rasistisk organisation.

Är det rätt väg att gå – att förbjuda det?

– Det får vi se. Utredningen är tänkt att visa om det är rätt väg att gå, är det inte så kanske vi kan skruva i andra lagstiftningar. För det är inte hållbart att det finns organisationer som vill störta demokratin. Demokratin finns inte för alltid, utan den måste man jobba på för att försöka bevara, säger Maria Strömkvist (S).

Nu har kommittén fram till sista februari 2021 på sig att komma fram till ett förslag på en eventuell ny lagstiftning. Sverige har aldrig haft ett förbud mot rasistiska organisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.