Marit Bergman sjunger live på Go'kvällscenen. Foto: SVT

Marit Bergman tilldelas Evert Taube-stipendium

Publicerad

Marit Bergman får årets Evert Taube-stipendium. Den tidigare grammisbelönade Falubon säger att flera av hennes senaste låtar är direkt inspirerade av Taube.

– Jag är superglad för att jag får Evert Taubestipendiet! Taubes berättarkonst imponerar verkligen, säger Marit Bergman i ett pressmeddelande.

Marit Bergman är ursprungligen från Rättvik och numera Falubo. Hon inledde musikkarriären i punkbandet Candysuck i början av 90-talet. Som soloartist har hon bland annat tilldelats två grammisar och tre P3 Guld-priser.

Juryns motivering till stipendiet:

”Hon är en lyskraftig musikskapare som under många år skapat musik och text som inte bara berör men också inspirerar. Liksom Taube har hon en fantastisk känsla för språket och levererar alltid mästerligt utmejslade texter. Hon är dessutom en förebild som med stort hjärta bereder väg för andra musikskapare.”

Evert Taube-stipendiet

Stipendiet delas ut av SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) sedan 1991 och går till musikskapare som ”verkar i Evert Taubes anda”. Stipendiet har tidigare delats ut till bland annat Sofia Karlsson, Ulf Lundell, Marie Bergman, Olle Adolphson, Uje Brandelius med flera. Stipendiesumman är 40 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.