Hur fort får man köra och är a-traktor och epa-traktor samma sak? Här får du svaren.

SVT reder ut: Måste man ha bälte i A-traktorn och hur många får åka i en epa ?

Uppdaterad
Publicerad

Frågorna om vad som är rätt och fel när det gäller moppebilar, A-traktorer och epor är många. Här reder vi ut vad som gäller. Visste du till exempel att det är helt lagligt att köra moppebil utan att använda bälte – om du istället bär hjälm.

NEJ, men du måste ändå ha bälten i Epan eller A-traktorn. Kör du utan bälte i en moppebil måste du istället ha hjälm.

En A-traktor och en EPA-traktor med en totalvikt av högst 3 500 kg, som tagits i bruk den 1 januari 2004 eller senare, ska ha bilbälten som fungerar om det fanns bilbälten i ursprungsbilen som A-traktorn eller EPA-traktorn byggdes av. Däremot, finns inget krav på att bilbälte måste användas vid färd med dessa fordon. Vägverkets föreskrift VVFS(2003:19) 4 kap. 165 §

När det gäller fyrhjulig moped klass I (mopedbil) så ska enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 4 kap. 9 § som säger att ”Skyddshjälm ska användas av den som färdas med moped.” Samtidigt öppnar SFS(1998:1276) 4 kap. 9 § punkt 5 upp för att skyddshjälm inte behöver användas i en tre- eller fyrhjulig moped med karosseri, om bilbälte används.

FÅR MAN VARA FLER ÄN TVÅ I FORDONET?

Mopedbil : NEJ, kolla regbeviset om ni får vara två .  A- traktor och Epa: JA,  om det inte utgör fara

Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap. 79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå. Detta gäller i A-traktorer, och EPA-traktorer. Dessa båda fordonstyper har dessutom en högsta tillåten lastvikt som man inte får överskrida.

För mopeder är det lite mer preciserat att det på eller i en moped klass I, inte får färdas fler personer än mopeden är byggd för. Normalt är det 1 förare och eventuellt 1 passagerare. Trafikförordningen SFS(1998:1276) 6 kap. 3 §. Om mopeden får ta passagerare framgår i mopedens registreringsbevis.

30 eller 45 km/h beroende på typ av fordon

A-traktor – ska vara konstruerad så att den går att köra högst 10 km/tim på lägsta växeln, och högst 30 km/tim på högsta växeln.

EPA-traktorn däremot har ett lite annorlunda regelverk att förhålla sig till. Fordonets högsta tillåtna hastighet är 30 km/tim och hjulens varvtal får inte överstiga en tiondel av motorns varvtal.

Skillnaden här blir då att en A-traktor inte får gå att köra fortare än 30 km/tim, medan en EPA-traktor inte får köras fortare än 30 km/tim även om den går att köra fortare än 30 km/tim, enligt den så kallade EPA-traktor kungörelsen, SFS (1940:440)

Mopedbil (moped klass I) får ha en konstruktiv hastighet av högst 45 km/tim. Trafikförordningen SFS(1998:1276) 4 kap. 20 § som säger att vid färd på väg får en moped klass I framföras i högst 45 km/tim. (Med konstruktiv hastighet menas att det ska vara bygg för att kunna köras i högst 45km/tim.)

MÅSTE MAN BESIKTA?

Ja A-traktorer och Epor ska besiktas. Inga regler för moppebilar

Normalt kontrollbesiktas en A-traktor en gång vart annat år, och det samma gäller för en EPA-traktor.

När ursprungsfordonet som A-traktorn eller EPA-traktorn är byggt på är 50 år eller äldre så blir det kontrollbesiktningsbefriat. Sedan kan polisen förelägga om en kontrollbesiktning om det vid en kontroll är brister på fordonet.

 Före 20 maj 2018 kontrollbesiktades EPA-traktorer i samma intervall som personbilar, medan A-traktorerna var kontrollbesiktningsbefriade.

FINNS DET REGLER FÖR VILKEN UTVÄXLING EN A-TRAKTOR SKA HA?

Nej, det är en vanlig missuppfattning

Många tror att det är reglerat vilken typ av utväxling de ska ha. Många ringer oss och frågar om de kan ha enkel växellåda eller om de måste ha dubbla växellådor i A-traktorn.

Det är inte reglerat utan det är i stället två hastighets krav som ska vara uppfyllda för en A-traktor. Den ska kunna köras i 10 km/tim på lägsta växeln vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal, och i högst 30 km/tim på högsta växeln. Detta för att A-traktorn ska kunna dra ett släp på minst 1 000 kg.

Nej

Trafikförordningen SFS(1998:1276) 4 kap. 10e § gäller även de som kör moped, EPA-traktor och A-traktor, att du inte får använda mobiltelefon när du kör ett motordrivet fordon.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer