Foto: Sofie Lind, SVT

Måste spara 30 miljoner – stänger ungdomsgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla av Dalarnas kommuner måste spara pengar nästa år. I Vansbro kommun har man bara i år ett underskott på över 20 miljoner kronor – och menar att man behöver spara åtminstone 30 miljoner kronor över tid.

Bara budgeten för just socialt stöd och omsorg har i år kostat 19 miljoner kronor mer än budgeterat då man bland annat köpt konsulttjänster i avsaknad av en socialchef – och nu måste det sparas pengar. Vansbros unga är några som kommer känna av det.

Bara en ungdomsgård kvar

Bland annat blir antalet kommunala sommarjobb, alltså ferieplatser, färre och det blir bara kvar en ungdomsgård i kommunen som kommer vara placerad i Dala-Järna och ha öppet tre dagar i veckan.

Men bussfärden från Vansbro till Dala-Järna på dryga milen till ungdomsgården uppskattas inte av ungdomar på centralorten.

”Inte så nära för oss”

– Nej, alltså vi bor här och att ungdomsgården ska flytta är inte så nära för oss. Nu är det ju bara att gå ner på byn men nu måste man ta buss, säger Elin Andersson.

Hon får medhåll av Solin Dogan.

- Vi har inte heller busskort så då måste vi ju betala för att komma dit, säger Solin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.