Materielkrisen inom vården fortsätter – regionen tar in andra leverantörer

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården i Dalarna får förnärvarande bara cirka tio procent av de sjukvårdsartiklar man beställt hos Apotekstjänst som sedan månadsskiftet är den som ska leverera till fem sjukvårdsregioner i mellansverige. Därför har Region Dalarna vid sidan om Apotekstjänst nu börjat använda tre andra leverantörer.

Samtidigt som man nu börjat använda tre andra leverantörer får Region Dalarna nu hjälp med materiel från andra regioner.

– Vi har våra grannlän som vi åker med akuta bilar till där vi får fram delar, vi är ute och slåss på marknaden för att få fram materiel, berättar regiondirektör Karin Stikå Mjöberg för SVT Nyheter Dalarna på onsdagen.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

 Hon bedömer att läget kan komma att försämras det närmaste dygnet och säger att Region Dalarna under torsdagen kan behöva höja sin beredskap ytterligare och gå från det nuvarande stabsläget till förstärkningsläge.

Förstärkningsläge kan vänta

Förstärkningsläge innebär att sjukvården i stort blir inkopplad på att möta den situation som brist på visst sjukvårdsmateriel kan innebära. 

– Vi försöker nationellt att få stöd och hjälp för att få en långsiktig och stabil lösning på det här nu. Det har pågått alldeles för länge, säger Stikå Mjöberg.

Operationer har ställts in

Ännu har inga planerade operationer behövt ställas in i Dalarna men ett visst antal dalapatienter som skulle ha opererats vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har fått sina operationer uppskjutna. Hur många är än så länge oklart.

– Vi håller på att inventera hur många de här patienterna är, vi vet inte riktigt, men läget är inte bra i Uppsala och Örebro-regionen och en stor andel av Sveriges befolkning finns ju häromkring, säger Stikå Mjöberg.

Även under torsdagen och fredagen ställs planerade operationer in i Uppsala.

På fredag vill regionledningen få till ett möte med övriga berörda regionledningar och ledningen från Apotekstjänst AB.

I klippet ovan berättar regiondirektör Karin Stikå Mjöberg mer om krisen och om hur hon tror den uppstått och hade kunnat undvikas.

Tre beredskapslägen inom sjukvården

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

  1. Stabsläge – beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.
  2. Förstärkningsläge – beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.
  3. Katastrofläge – beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet