Foto: Gunilla Wikström /SVT

Mats Årjes från Leksand kan bli ny president för internationella skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde juni ska en ny president och ordförande till internationella skidförbundet, FIS, väljas. Mats Årjes är en av fyra kandidater och vi träffade honom hemma i Leksand.

– Jag känner mig hedrad så klart av att vara en av kandidaterna till posten, säger Årjes.

De övriga kandidaterna förutom Årjes är tidigare generalsekreteraren i internationella skidförbundet Sarah Lewis, svensk-brittiska affärsmannen John Eliasch, som är VD och ägare av skidföretaget Head och schweizaren Urs Lehman, världsmästare i störtlopp 1993.

Bara fyra olika presidenter på snart 100 år

Sedan FIS bildades 1924 har endast fyra olika ordföranden suttit på posten. När nu Gian Franco Kaspar avgår i sommar har han varit president i 23 år.

– Jag tycker att jag har rätt bakgrund och känner att jag skulle vilja modernisera FIS, jag tror inte att en ordförande ska sitta för länge på en post, det måste vara lite rotation, säger Årjes.

Under de tio senaste åren har Mats Årjes haft en plats i FIS styrelse, där han i dag är vice ordförande. Han har en gedigen och bred erfarenhet även av svensk skid- och snowboardidrott då han var ordförande för Svenska Skidförbundet åren 2008–2018 och förbundsdirektör åren 1998–2002. Sedan 2018 är Mats Årjes även ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.