Foto: Maria Söderberg

Mats ska simma från Idre till Furuvik

Uppdaterad
Publicerad

Mats Goldberg från Säter ska simma 500 kilometer lång simtur i Dalälven. Resan började under lördagen i Hällsjön norr om Idre.

När SVT nyheter Dalarna når Mats Goldberg och kajak-sällskapet Magnus Näsmark har de tagit sig i land för den första lunchen på turen, en måltid bestående av endast ost och smör för Mats del.

– Det blir inga kolhydrater för mig, men ikväll blir det i alla fall entrecote.

Hur har det gått hittills?

– De första 300 meterna gick tungt innan jag fick ordning på all utrustning. Det är 13,5 grad i vattnet, men det har gått riktigt riktigt bra. Och bra sikt i vattnet så här långt.

Tanken är att simma två mil om dagen tills att de kommer fram till Furuvik, men det menar han är ett högt mål.

– Det beror lite på strömmarna. Men när vi väl kommer ner till Idre så kommer det att gå lättare.

Varför gör du det här?

– Det finns något som lockar med att göra något som jag inte trodde att jag skulle klara av, men nu känns det verkligen bra. Sen så sker detta som en insamling till Håll Sverige Rent och som inspiration till yngre människor, jag har ju bakgrund som lärare.

Mats vill inte bara inspirera unga, han hoppas också på att detta ska utvecklas till en maratonsimtävling.

– Men absolut inte som en konkurrent till Vansbrosimningen, mer som ett komplement. I Dalarna finns det ju så många bra och roliga sportaktiviteter och jag tror det här skulle passa in. Flera kommuner och sponsorer har sagt att de är intresserade.

När idén om denna långa simtur kom till hade Mats en tanke om att göra simningen helt solo, utan stöd från någon annan, med packningen på släp. Men idag är han glad att kompisen Magnus Näsmark paddlar bredvid och gör honom sällskap.

– Han stöttar och kollar hur jag mår. Han håller koll på vart vi ska och är till stor hjälp när vi ska gå i land.

Känns det som du har tränat tillräckligt?

– Jag har tränat en del simning, men jag skulle definitivt ha behövt tränat mer och även mer i öppet vatten. Och våtdräkten fick jag i onsdags så jag har inte testat utrustningen tidigare, men det har funkar bra.

Om drygt en månad hoppas han vara framme i Furuviksparken och blir då förhoppningsvis den förste att simma genom hela Dalälven. Och då får en väl hoppas att han även slipper äta endast smör- och ost till lunch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.