Det nya stråket genom centrala Leksand där trafikanterna ska hålla gångfart. Något som få håller sig till.

Trafikanter respekterar inte Leksands nya gångfartsområde

Uppdaterad
Publicerad

I stort sett alla kör för fort i det gångfartsområde som Leksands kommun för en månad sedan införde mitt i centrala Noret, mellan butikerna. Det kunde SVT:s reporter konstatera på tisdagsförmiddagen.

– Vi har gjort en annan huvudled runt centrum och infört gångfartsområdet för att öka tillgängligheten till centrum för fler grupper, säger kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), som ändå måste konstatera att väldigt många bilister fortsätter köra den kortaste vägen.

LÄS MER: Nu gäller gångfart för trafikanter i centrala Leksand

Gångfartsområde innebär att den högst tillåtna hastigheten är sju kilometer i timmen. Det är ungefär så fort som folk går, vilket också gett namnet gångfartsområde.

”Lägsta växeln och krypköra”

För manuellt växlad bil gäller det att lägga i lägsta växeln och krypköra, säger en körlärare som säger att det krävs viss teknik för att hålla gångfart. 

Hur ser du på att kommunen inför ett gångfartsområde på en hårt trafikerad gata där många nu kör alldeles för fort?

– Vi har haft det i en månad nu, i den mest intensiva trafikperioden på sommaren. Vi måste utvärdera det här. Jag tror att det kanske är lite fler skyltar som behövs, lite mer information och att vi lär oss bete oss rätt, säger Ulrika Liljeberg. 

– Jag tror att det behöver påminnas om att den högsta tillåtna hastigheten i gångfartsområdet är sju kilometer i timmen. Men är det så att det körs för fort så är det också en polisiär fråga.

TV: Se inslaget om Leksands nya gångfartsområde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.