Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en kraftig nedgång av antalet vargar i länet för tre år sedan har vargarna återigen blivit fler. Hör rovdjurshandläggaren Lena Berg kommentera det aktuella läget i klippet. Foto: Torbjörn Påhlman /SVT

Länsstyrelsen Dalarna om minskad vargstam: ”Kräver ökad invandring”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förväntas ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda om Sveriges vargstam kan minskas kraftigt. Länsstyrelsen Dalarna  menar att det i så fall krävs särskilda åtgärder för att behålla en livskraftig vargstam.

– Det skulle innebära att fler vargar behöver invandra och förmodligen ge ett mindre utrymme för licensjakt, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen Dalarna.

Vargstammen i Dalarna ökar och i antalet föryngringar och revir ligger Dalarna högt när man jämför länen i Sverige. Här finns nu mellan 80 och 90 vargar konstaterar Länsstyrelsen som bygger sin sammanställning på den gångna vinterns inventering.

– För tre år sedan hade vi en bottennivå för föryngringar och den har vi inte fått någon förklaring till. Det finns misstankar om att tjuvjakt kan ha påverkat, säger rovdjurshandläggare Lena Berg på Länsstyrelsen Dalarna.

2018/2019  fanns det 35 vargar i Dalarna enligt Naturvårdsverkets sammanställning där vargar som lever i flera län delas mellan berörda län.

Preliminär karta över vargrevir med familjegrupper och par. Orange område är revirmarkerande par och lila markerar en familjegrupp. Foto: Heiko Junge /TT, Länsstyrelsen Dalarna

Efter en kraftig nedgång av antalet vargar i länet för tre år sedan har vargarna återigen blivit fler. Hör rovdjurshandläggaren Lena Berg kommentera det aktuella läget i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer