Foto: TT

Mer pengar till vården

Uppdaterad
Publicerad

Efter en fem timmar lång debatt röstade landstingsfullmäktige sent på måndagseftermiddagen igenom landstingsledningens förslag till budget för 2018.

Budgeten innebär bland annat att hälso- och sjukvården får cirka 200 miljoner kronor mer nästa år jämfört med i år. Sjukvårdsalliansen (M, L, KD och Dalarnas sjukvårdsparti) hade öronmärkt ytterligare 95 miljoner till hälso- och sjukvården i sitt budgetförslag.

Landstingsledningen (S, V och MP) har inte egen majoritet, men deras förslag vann tack vare att bland annat centerpartisterna lade ner sina röster i voteringen där det var landstingslednings och sjukvårdsallaiansens förslag som ställdes mot varandra.

Under debatten fick landstingsledningen mycket kritik för långa köer och stängda vårdplatser bland annat.

– Det här senaste nu med inställda operationer är kulmen, det har vi inte sett förut sa Lisbeth Mörk-Amnelius (Dalarnas sjukvårdsparti).

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) sa att man nu ska ta krafttag när de gäller de operationer som man ligger efter med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.