Maria Emtfors på Migrationsverket medger att de hade kunnat handlägga Hares asylärende snabbare. Foto: SVT

Migrationsverket: ”Vi kunde varit snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket håller med om att det kunde gått snabbare att avgöra ärendet för familjen Siddiqis barn som föddes i Falun. Från den första ansökan tills tillfälligt uppehållstillstånd beviljades tog det 10 månader – en väntan som fått ekonomiska konsekvenser för familjen.

– Vi beklagar om det är så att familjen upplever att vi har gett otydlig information eller upplever att man fått felaktig information, säger Maria Emtfors på Migrationsverket.

Hon poängterar att Migrationsverket har ganska långa handläggningstider just nu.

– Men när vi har tittat på just det här fallet så ser vi att vi hade kunnat handlägga det lite snabbare.

Flyktingadvokat kritisk

Flyktingadvokaten Tryggve Emstedt menar att Migrationsverket hade fel när de informerade familjen om att de hade två valmöjligheter. Under de här omständigheterna fanns det egentligen bara en möjlighet – nämligen att söka asyl.

– Jag kan inte se att det finns någon som helst annan möjlighet när föräldrarna har tillfälliga uppehållstillstånd, säger Tryggve Emstedt.

Familjen beräknar att de gått miste om barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag och fri sjukvård för barnet – totalt en summa på 60.000-70.000 kronor.

Hur blir det då med pengarna som familjen gått miste om, kommer Migrationsverket ersätta dem för det?

– Det är svårt för mig att kommentera just den här ersättningsfrågan, säger Maria Emtfors på Migrationsverket.

Men om det är någonting som familjen upplever att vi har brustit allvarligt i så får de inkomma med ett ärende till oss, så får vi titta på det.

Prioterades plötsligt upp

Det förefaller som att det här ärendet fick en helt annan prioritet när vi på SVT började intressera oss för det. Hur kommer det sig att det först tog många månader, men när vi började ställa frågor om det här så gick det på några veckor?

– Ja, då låg ärendet inne i systemet och det var inget komplicerat ärende utan man kunde fatta beslut! Och det har vi gjort nu, säger Maria Emtfors på Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.