Militären stoppar sprängningar i Öje

Uppdaterad
Publicerad

Nu stoppar militär expertis sprängningarna i älven och räddningstjänsten tvingas till andra metoder för att lösa det akuta översvämningsproblemet.

– Det skulle var ett säkerhetshot om vi sprängde mer, säger räddningschefen Per Hampus.

I två dagar har militära experter undersökt den stora isproppen i Ogströmmen, som blivit ett hot mot kyrkan i Öje.

Vårfloden är igång och vattnet har nu i flera dagar strömmat helt fel väg och snabbt har bit för bit av strandremsan runt kyrkan ätits upp av strömmarna.

Vårfloden 2018

Lösningen tidigare i veckan var att göra omfattande sprängningar för att bryta upp lite av proppen för att få älven att rinna rätt väg. Men nu stoppar militären fortsatta sprängningar i älven.

Sprängningar hotar kyrkan

– De skulle behöva använda så grova laddningar att det vore ett hot mot både kyrkan och mot andra hus i byn, säger Per Hampus, räddningschef i Malung-Sälens kommun.

Men vattnet väljer fortfarande till stor del en annan väg när älvfåran är täckt av den jättelika isproppen.

De tidigare sprängningarna öppnade en liten fåra genom isen där. Så nu hoppas räddningstjänsten att de andra metoderna för att lösa problemet – att på olika sätt styra om vattnet – ska vara tillräckligt.

Stora stenar

– Vi har lagt ut stora stenar där vattnet går för att leda om det, säger Per Hampus. Det ser någorlunda stabilt ut nu men faran är absolut inte över.

Läget i Öje bedömdes alltså så akut att specialutbildade officerare flögs in med helikopter från ingenjörsregementet, Ing 2 i Eksjö, för att undersöka det vanskliga isläget i älven.

Måste muddra

Och både de och andra experter från miljökontoret, länsstyrelsen och det kommunala vattenbolaget som också varit på plats, menar nu att situationen i Ogströmmen på sikt är ett större problem som måste lösas permanent.

– Vi måste muddra upp fåran så det strömmar på snabbare. Annars kommer det här problemet till isbildning tillbaka kanske varje år, säger Per Hampus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018

Mer i ämnet