Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljardsatsningar i norr – liknande har misslyckats i söder Foto: Patrik Qvicker, SVT

Miljardsatsningar i norr – liknande har misslyckats i söder

Uppdaterad
Publicerad
I norra Dalarna investeras just nu flera miljarder i olika projekt som inte alls har fungerat längre söderut i länet.
En helt ny flygplats, en helt ny alpin skidanläggning och en nygammal järnvägslinje byggs där, trots att samma satsningar misslyckats söderöver i Dalarna.
– Vi har andra förutsättningar här, säger Olle Larsson, vd vid Fiskarhedens Trävaru.

I slutet av det här året är miljardinvesteringen vid nya flygplatsen i Sälenfjällen klar och flygplatsen öppnar.

Det sker samtidigt som flygplatsen i Mora, i grannkommunen, mer eller mindre är stängd och också flygplatsen i Borlänge, ytterligare en bit söderut, kämpar för överlevnad sedan all reguljärtrafik med flyg nu försvunnit från Dalarna.

– Det här blir en flygplats dit folk flyger. Det är något annat. Mora är ju en pendlarflygplats för att kanske snabbt ta sig till och från ett möte i Stockholm. Det saknar vi nu, förklarar Anders Bjernulf vid Scandinavian Mountains Ariport i Sälen.

Miljoner för att hålla liv i flygplatser

Det har redan pumpats in massor av skattemiljoner – främst lokala – för att först utveckla och nu mest försöka hålla liv i flygplatserna Mora och Borlänge.

Ändå tvekade inte regeringen att stötta med en ny kvarts skattemiljard till nybygget några mil därifrån i Sälen. Och politikerna förväntar sig valuta för pengarna.

– Självklart. Det här ger arbetstillfällen, tillväxt och inflyttning, menar Anders Bjernulf.

En av flera jättesatsningar

Flygsatsningen i Sälen är en av flera jätteinvesteringar i norra Dalarna som egentligen går helt emot strömmen om man jämför med läget lite längre söderut.

Starta klippet ovanför för att höra om ytterligare två mångmiljonsatsningar som har likheter med tidigare, mindre lyckade, projekt söderut.

Flera jättesatsningar i norra länet alltså som kan vara visionärt och vidsynt – eller kanske vanskligt och vågat? Norr verkar i alla fall vara vinnare just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet