Den främsta spridningsvägen för mikroplast är genom dagvattnet. Foto: SVT/Arkiv

Miljonbidrag ska minska föroreningar i dagvattnet

Uppdaterad
Publicerad

I år ger Naturvårdsverket 25 miljoner kronor i bidrag till insatser som leder till att minska utsläpp av föroreningar i dagvatten. Bidraget kan bland annat sökas av fastighetsägare, kommuner och företag.

Syftet med bidraget är att minska de negativa effekterna på vattenmiljön. Dagvatten har identifierats som en primär spridningsväg för mikroplaster. Naturvårdsverket hoppas genom bidraget kunna inspirera till att fler insatser görs för att hindra att föroreningar sprids till hav, sjöar och vattendrag.

Uppsamlingsplats för snö

Ansökningarna kan handla om att anlägga biofilter, dammar och diken där regnvatten renas. Det kan också handla om att skapa uppsamlingsytor för snöhögar där till exempel mikroplaster omhändertas. Handelsplatser, gator och idrottsanläggningar är några ställen där insatser kan göras.

”Hög tid att komma till rätta med spridningen”

– Det kan handla om olika biologiska och tekniska konstruktioner som syftar till att rena dagvattnet, men ännu hellre insatser som hindrar föroreningar att hamna i dagvattnet. Det är hög tid att vi kommer till rätta med spridningen, säger Ingela Hiltula, biträdande chef för samhällsavdelningen, i ett pressmeddelande.

SVT Dalarna rapporterade tidigare i år om hur Leksands kommun arbetar för att minska utsläppet av mikroplaster, från konstgräsplaner. Klicka på de relaterade länkarna nedan för att läsa vidare och se hur arbetet går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.