• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Fredric Gustafsson

Miljonskadestånd efter olycka på Rommetravet

Publicerad

I juni 2015 skenade den lovande unghästen Delvinator i samband med starten i en kvaltävling på Rommetravet. I paniken sprang hästen rakt in i en grind, förblödde och dog. Nu slår Svea Hovrätt fast att ansvaret för olyckan ligger hos Dalarnas Travsällskap.

Unghästen Delvinator tränades av Landskronabaserade Mats Rånlund och var tre år då den stegrade sig under starten i kvalet till travtävlingen E3. Hästen skenade över banan och sökte sig mot stallbacken. Där stötte hästen i ett staket så att sulkyn slogs sönder. Sulkydelar hängde och slog runt benen på hästen vilket medförde ytterligare panik, berättade Mats Rånlund i Expressen efter olyckan.

Öppnade grinden blev hästens död

För att få av de andra ekipagen från banan öppnade arrangörerna Dalarnas Travsällskap en grind och släppte ut dem från banan. Det beslutet kom att bli ödesdigert. Delvinator försökte nämligen följa efter de andra hästarna men eftersom grinden var på väg att stängas igen fanns bara en mindre öppning kvar som den skenande hästen försökte forcera. Gaveln på grinden orsakar ett stort hål i bröstet på hästen som förblöder ute på banan.

–  Den försökte följa efter de andra utsläppta hästarna. Hästen är ju ett flockdjur. Deras [Dalarnas Travsällskap, reds anm] argument om att det varit ett mekaniskt fel på grinden är en ren lögn, säger Mats Rånlund till Nyhetsbyrån Siren.

Skulle fått springa sig trött på banan

Hovrätten slår fast att utsläppet av de andra hästarna gjordes på ett vårdslöst sätt. En lös häst ska enligt föreskrifterna få springa sig trött inne på banan. Skadeståndet på 1,1 miljoner kronor är det uträknade marknadsvärdet på Delvinator vid tiden för olyckan.

Travsällskapet har till den 7 juni på sig att överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer