Miljövänlig kraftanläggning på skoltaket

Publicerad

Under torsdagen invigdes en sol- och vindkraftsanläggning på Haraldsbogymnasiet i Falun. Anläggningen ska hjälpa eleverna att börja tänka i nya banor när det gäller framtidens energiförsörjning.

Det var pompa och ståt med trumpetfanfarer och högtidstal när den kombinerade sol- och vindanläggningen på Haraldsboskolans tak invigdes under torsdagen. Men olyckligtvis var förhållandena inte de bästa för den här typen av kraftgenerering. Solen lyste enbart med sin frånvaro och vindsnurran blev blåst på vinden, men trots det har installationen ändå gjort sitt för att gymnasiets elever ska få upp ögonen för de förnybara alternativen.

– Miljön är ju ett stort problem så jag tycker det är viktigt att man tar upp det och faktiskt gör såna här projekt och engagerar eleverså att vi också blir delaktiga, säger Lina Frank andraklassare på Naturvetenskapliga programmet.

– Det känns bra att anläggningen är på plats nu och man blir mer en del av det -det är nära! säger Lina med en glimt upp på anläggningen på taket.

– Ja, jag tycker det är bra för det är ju att utvinna energi på ett eget sätt och det visar att man värnar om miljön, säger Elias Bichis elev i samma klass som Lina.

Eleverna stolta

– Jag känner mig lite stolt över att min skola gör någonting bra, säger Marie Johansson en av de andra klasskamraterna.  Det är viktigt att göra någonting! Det känns som det inte har gjorts tillräckligt – fram till nu! säger Marie.

– Vi har jobbat med kraftverket på fysiklektionerna och varit uppe och kollat hur det fungerar, säger klasskompisen Erik Larsson. Jag tycker det är spännande och det är kul att se att man kan försörja sig själv med energi!

 Anläggningen invigdes visserligen på torsdagen men har redan gått i drift i drygt ett halvår och alla dagar under den tiden har det inte varit sån energistiltje som idag – vindkraftverket har snurrat fram 8000 kilowatttimmar och solpanelerna drygt 600, sammanlagt nästan motsvarande förbrukningen i en normalvilla på samma tid.

– Syftet är inte att det ska bli en ekonomisk vinst av det här, utan det är en pedagogisk vinst som vi vill åt förstås – där ligger pengarna – den stora vinsten! säger Åke Hestner lärare på Haraldsboskolan och en av eldsjälarna bakom projektet. Han ler glatt och konstaterar:

– Det känns bra att anläggningen är på plats nu efter alla förseningar, så att eleverna kan börja jobba med grejorna som en del i sin utbildning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.