Därför är det viktigt att alla med symptom fortsätter testa sig. Foto: SVT

Uppmaningen från smittskyddsläkaren: Fortsätt testa er

Publicerad

Färre personer konstateras smittade av corona i Region Dalarna. Trots minskning uppmanar ändå biträdande smittskyddsläkaren Helena Ernlund folk i Dalarna att fortsatt testa sig vid symtom.

Antalet konstaterade coronafall sjunker i regionen. Mätningen i vecka 4 visade det lägsta antalet nya konstaterade sjukdomsfall av covid-19 sedan vecka 43 i oktober 2020.

– Det är positivt att färre konstateras sjuka, men det finns fortfarande ett hot kring den muterade coronavirus-varianten, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Coronaviruset i Dalarna

Hittills har cirka 30 fall av den brittiska coronavirus-varianten konstaterats i Dalarna. Risken för att det muterade viruset ska få snabb spridning upplevs därför som hög.

–  Om den brittiska varianten får en stor smittspridning finns det risk för en tredje våg så det måste vi ha med i beräkningen. Inom Regionen är vi beredda att öka antalet vårdplatser men att följa restriktionerna är fortfarande högst aktuellt säger Ernlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet