Foto: TT

Misshandel i nära relation i siffror – så ser det ut

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet genomför varje år den nationella trygghetsundersökningen. Bland annat finns statistik om våld i nära relationer.

Ungefär en femtedel av alla misshandelsfall inträffar i nära relationer. Det visar statistik från BRÅ, brottsförebyggande rådet. Utsattheten är högst bland personer i åldrarna 16–34 år, personer med högst gymnasial utbildning och personer boende i flerfamiljshus. Några skillnader mellan svenskfödda eller utrikesfödda finns inte heller i statistiken enligt BRÅ. Det är dock mycket vanligare att kvinnor är utsatta för misshandel i nära relation än män.

Anmälan ovanligt

I en undersökning från BRÅ från 2012 uppgav endast 3,9 procent av de utsatta att man polisanmält en eller flera händelser.

År 2018 misstänktes 7 160 personer för misshandel mot en kvinna (18 år eller äldre) som de hade eller tidigare hade haft en nära relation med. Av de misstänkta personerna var 96 procent män. Antalet personer som misstänktes för misshandel mot en man (18 år eller äldre) i en nära relation var 1 530 personer. Av dessa misstänkta personer var majoriteten, 85 procent, kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer