”Misstänks ha skadat sin mamma och dödat hennes sambo” – SVT på plats i rättssalen Foto: SVT

Misstänks för mord och mordbrand i Karlbo – idag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången mot den 52-årige man som åtalats misstänkt för mord, försök till mord och grov mordbrand.

Mannen erkänner att han dödat en äldre man med kniv, men hävdar att det skedde i nödvärn.

Den 19 april larmades räddningstjänsten till en brinnande villa i Karlbo. Där fann räddningstjänsten en skadad kvinna som fördes akut till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Dagarna efter påträffades också kroppen efter kvinnans sambo som bärgades från huset. Undersökning har visat att kroppen hade flera sår orsakade av kniv.

Den misstänkte 52-åringen, som är son till den skadade kvinnan som bodde i huset, greps samma dag och har suttit häktad under de månader utredningen har pågått.

Mordbranden i Karlbo

För drygt två veckor sedan väcktes åtal mot mannen som nu ställs inför rätta som misstänkt för mord, försök till mord och grov mordbrand.

– Det handlar om teknisk bevisning, obduktion, läkarundersökning och flera förhör. Jag anser att det finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal för tre brott,  har åklagare Ludmila Pronko tidigare sagt till SVT Dalarna.

Hävdar nödvärn

Mannen förnekar ansvar för mord, men vidgår att han huggit den döde mannen med kniv.  Han hävdar dock att det var en nödvärnssituation då den äldre mannen ska ha angripit honom, och att han då använde kniven för att försvara sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Karlbo

Mer i ämnet