Husvagnen var övertänd när räddningstjänst kom till platsen, och blev totalförstörd. Foto: Vansbro räddningstjänstVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänkt anlagda bränder i Vansbro: ”Väldigt oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av en dryg timme kom tre larm om bränder på olika platser i Vansbro kommun på torsdagseftermiddagen. Nu meddelar räddningstjänstens insatsledare Jens Hermansson att man misstänker att det rör sig om anlagda bränder.

Samtliga tre bränder utbröt på småvägar som ligger i anslutning till E16. Något som bidrar till räddningstjänstens misstankar om att de kan vara anlagda.

– Det är bland annat det som är slående, att alla bränderna startat på en liten avstickare till E16, säger Jens Hermansson.

Ingen naturlig förklaring

Han förklarar att det inte finns någon naturlig förklaring till varför bränderna annars skulle ha uppstått på just de platserna.

– Husvagnen är det svårt att säga något om, där skulle det kunna vara någonting annat, men på de andra två platserna finns det ingen anledning till att det skulle börja brinna, säger Jens Hermansson.

Liknande problematik i somras

Tidigare under sommaren drogs kommunen med liknande problematik, liksom grannkommunerna Malung-Sälen och Mora. Och Jens Hermansson menar att det är svårt att inte dra paralleller mellan de bränderna, och de som blossade upp under torsdagen.

– Det var exakt likadana syndrom i somras som det är nu. Då hade vi sju liknande bränder, säger Jens Hermansson.

”Oroväckande och olustigt”

Situationen ser man som mycket allvarlig och nu hoppas man att allmänheten ska komma med tips och upplysningar.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det är mycket oroväckande och otäckt och känns lite olustigt. Nu vill vi uppmana allmänheten att höra av sig om man sett någonting, säger Jens Hermansson.

”Kommer titta på eventuellt samband”

För polisens del väntar undersökningar av brandplatserna för att försöka reda ut orsaken till bränderna och ta reda på om det finns någonting som tyder på att de skulle kunna vara anlagda.

– Klart att vi kommer att titta på eventuellt samband, vi kommer samverka med räddningstjänsten i detta, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Några vittnesuppgifter finns dock inte i något av fallen, enligt honom.

Tre bränder på en dryg timme

Det första larmet inkom klockan 14.22 på torsdagseftermiddagen gällande en brand i en husvagn på Nås camping. Nästa larm kom klockan 14.33 om en mindre skogsbrand i Lappheden och därefter kom ett larm klockan 15.27 gällande en brand i ett skjul i Skamhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer