Foto: Arkiv/SVT.

Man hittades död i älven i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

På eftermiddagen kom larm om ett misstänkt drunkningstillbud i småbåtshamnen i Leksand. En man hittades livlös i vattnet.

Kl 15.15 fick SOS larm om att en person låg i älven vid småbåtshamnen i Noret i Leksand. Räddningstjänsten, ambulanser, ambulanshelikoptern och polis larmades till platsen.

Ganska snart kunde en livlös man bärgas ur vattnet men upplivningsförsöken var förgäves. 

– Mannen är konstaterad avliden, säger Jan-Åke Sjöström som är vakthavande befäl på polisens regionledningscentral i Örebro.

”Kunde inget göra”

Räddningsledare Ove Löf vid Leksands Brandkår säger att mannen påträffades nästan mitt ute i älven, en bit nedströms M/S Gustaf Wasa.

– Det var ett stort räddningsmanskap på plats, men tyvärr kunde vi inget göra, säger han.

Polisens Jan-Åke Sjöström uppger för SVT Nyheter Dalarna vid 19-tiden på måndagskvällen att polisen inte misstänker att något brott ligger bakom händelsen.

– Vi behandlar det som ett olycksfall. En rättsmedicins undersökning kommer att göras av kroppen i Uppsala, så vi får se vad den visar, men vi arbetar utifrån att det är en olycka i nuläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.