Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Kilefors/SVT

Farligt föremål i Falun oskadliggjort – avspärrningarna hävda

Uppdaterad
Publicerad

Polisen spärrade på torsdagsmorgonen av ett stort område vid Coop i Falun efter att ett misstänkt farligt föremål hittats av butikspersonal.

– Vi fick in samtalet vid klockan 07.24 och har spärrat av platsen, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

Det Nationella bombskyddet kallades in från Stockholm för att hantera föremålet samtidigt som flera polis- och hundpatruller såg till att avspärrningarna respekterades av allmänheten.

Bombskyddet anlände vid lunchtid och avspärrningarna utökades till ett område som innefattade bensinstationen, matbutikens baksida, hela skateparken och en bit upp på de slagghögar som ligger intill.

Klockan 13.40 rapporterade polisen att föremålet var oskadliggjort. Strax efteråt började polisen häva avspärrningarna.

– Vad det var säger vi inget om. Det var ett föremål som var farligt för allmänheten och som nu hanterats av bombskyddet och förstörts på ett säkert sätt, säger Lars Hedelin, presstalesperson hos polisen.

Avspärrningarna går över en populär cykelled vilket ställde till det för en del falubor som skulle till skola och jobb. Foto: Nina Funke /SVT

Polisen har inlett en förundersökning gällande förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Det finns ingen misstänkt person i nuläget.

Nedan: Så arbetar bombskyddet – se klippet från februari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.