Misstänkt hatbrott – Falubon Sören Juvas misshandlad

Uppdaterad
Publicerad

RFSL:s förbundsordförande Sören Juvas från Falun misshandlade i Moldavien i helgen. Sören Juvas var i Moldavien för att besöka en HBT-festival, då misshandeln ägde rum. Nu vilar han upp i sitt hem i Falun.

– Han har fått skrubbsår och blåmärken och behöver vila upp sig, säger Malinda Flodman som är RFSL:s pressekreterare.

Festivalen Moldova Pride ägde rum i helgen, en festival för homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) i Moldavien. Falubon Sören Juvas som är förbundsförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) i Sverige, var på plats i Moldaviens huvudstad för att stötta HBT-rörelsen. Den planerade prideparaden i helgen ställdes in på grund av en för stor hotbild.

Misstänkt hatbrott

I söndags stoppades Sören Juvas av poliser på kvällen och fördes till polisstationen när han berättade han var där på hbt-festivalen. Han släpptes men blev direkt efter det misshandlad av okända män, som festivalarrangörerna tror var civila poliser. Och att det handlar om ett så kallat hatbrott.

– Det brukar vara så här, poliserna vill få bort besökarna och stör arrangemanget istället för att skydda deltagarna, säger Malinda Flodman.

Sören Juvas själv vill inte kommentera händelsen utan behöver lugn och ro för att vila upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.