Körde motorcykel bland fridlysta sandödlor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna har polisanmält ett misstänkt artskyddsbrott och brott mot terrängkörningslagen på Bonäsfältet i Mora kommun.

Länsstyrelsen kontaktades den 4 juli och gjorde därefter en polisanmälan. Överträdelserna ska ha skett 14-20 juni.

I området finns fridlysta sandödlor, som lägger sina ägg i sanden. Länsstyrelsen har vid besök på platsen den 20 juni upptäckt spår efter motorcykel i området. Fordonen hade lyfts över de träd som fällts på platsen för att skydda området från störningar och de hade kört runt i de särskilt restaurerade områdena för sandödla.

Skyltar informerar om skyddet

Enligt anmälan finns skyltar på plats som förklarar varför träd har fällts och varför ytorna hålls öppna, samt att det är förbjudet att köra på barmark i terräng med motorfordon.

Länsstyrelsen skriver också i sin anmälan att det enligt Artskyddsförordningen är förbjudet att avsiktligt störa djur, särskilt under deras parnings-, uppfödningar-, övervintrings- och flyttningsperioder. Det är också förbjudet att skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser.

Ingen dispens har givits för körning i terrängen, ingen sådan har heller sökts före körningen, enligt anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.